Et hug som et hammerslag i håndtaget. En line strakt til sidste fiber. Hæsblæsende udløb på kort line. Det første glimt af en kolossal flanke i sølv i det grumsede åvand. Nervepirrende netning. Tyngden i hænderne, mens fisken holdes på ret kurs. Et ordentligt skumsprøjt i hovedet, når den store, skarptskårne halefinne basker sig fri af dit greb.
Alt det ovenstående kommer du sandsynligvis til at opleve, hvis du sætter dig for at fange en dansk laks på spin. For spinnefiskeri efter laks er farligt. Rigtigt farligt. Faren består i, at du risikerer at blive en adrenalinjunkie. For spinnefiskeri efter laks kan være hektisk, når først åen er fyldt op med friske fisk fra havet. Dermed ikke sagt, at det er let. Men med nogle enkle kneb bliver du hurtigt effektiv.
Linen, du fisker med, afgør en del om resten af udrustningen. I dag er den uelastiske fletline nærmest obligatorisk tilbehør, når man køber et spinnehjul. Men du har et valg. Laksen er en stærk fisk, og især sommerfisken kan have vældige kræfter. Der skal være en eller anden form for elasticitet et sted i ligningen. Hvis du fisker med fletline, kan det derfor anbefales, at du ikke fisker med den stiveste og mest kraftige stang.
Så har du nemlig en god stang, som kan afbøde de voldsomme rutscheture laksen tager under fødderne på dig. Omvendt, hvis du foretrækker en hurtig spinnetang, kan du overveje at fiske med nylonline. Stangen skal kunne kaste med op til 35 gram, og hjulet skal have en blød og velsmurt bremse. Hvis du fisker med fletline, kan du vælge at binde agnen direkte i den, men mange foretrækker at have 60-70 cm tyk nylon eller fluorcarbon foran. Dette gør at din agn ikke hægter så meget op i kastene, og den lidt tykkere line er mere skånsom mod fisken, hvis den ruller rundt i vandet. En tynd fletline har en uheldig tendens til at skære eller save.
Nogle forår er fluefiskernes, og andre er spinnefiskernes. Det afhænger af temperatur og vandføring. Hvis vandet er rigtigt højt og hurtigt, har spinnefiskeren mange fordele. Fiskene er dog ikke så kvikke tidligt på sæsonen. Derfor skal agnen helt ned til fiskene. Langt størstedelen af årets spinnefangster sker med en spinner. Fiskeri med andre agn, kommer der tips til sidst i denne artikel.
Ved alle de store lakseførende åer gælder det, at fiskeriet udføres, så man bevæger sig nedad. Det er perfekt til forårsspin. For her er metoden ret simpel, ja, næsten maskinagtig. Alle som kan kaste spinneren til modsatte bred og holde bladet roterende tværs over strømmen har en god chance for at fange fisk. Ved høj vandføring har spinnefiskeren dog nogle klare fordele frem for fluefiskeren. For når fluefiskeren skal ned til fisken, så fisker man med en synkeline. Medmindre det er en rutineret fluefisker, så har fluen det med at hænge livløst langs egen bred, når kastet er fisket ud. Her kan spinnefiskeren lave nogle tricks. Lad spinneren hænge et øjeblik langs egen side. Spin den langsomt ind, for pludselig at sætte lidt mere fart på den, mens du hæver stangspidsen lidt. Hvis en laks nysgerrigt har fulgt med, vil den måske falde for dette snydetrick. Den tror at spinneren er en lille fisk, som prøver at slippe væk. Fisk med så tunge spinnere, at du jævnligt mærker bunden på vejen over åen. Hvis det sker, kan du lave samme acceleration. Det virker. Spinnerne kan veje fra 15-30 gram og hedder ofte noget med kondom. De gummiklædte spinnere fås i flere forskellige fabrikater og udformninger. Både med stort og lille blad. Vælg en model med lille eller mellemstort blad. Et stort spinnerblad skaber stor modstand og kan tvinge spinneren op i vandet. Nogle er sågar så geniale, at de har gennemløb, så du nemt kan skifte den lille krog. Ved nogle åer, for eksempel Skjern Å, skal du faktisk skifte krogen ud med en lille model med kroggab under 8 mm. De kroger supersikkert og skader fisken mindre, så du kan roligt følge den lov. Fisk med farver du tror på. Gul og rød er altid godt i meget farvet vand, men sort kan være en joker.
Når foråret har været forbi, og åen er faldet til sommerstørrelse, får spinnefiskeren nye udfordringer og andre fordele. Åens vandplanter begynder at skyde frem. Hvis åen har normal vandføring, er der flere ting du skal holde øje med i den forbindelse: Af en eller anden grund elsker laksen at stå ved de planter, som på jysk kaldes purløg. De er nemme at finde. De markerer ofte pladser, hvor strømmen koncentreres i åløbet. Det er en topplads for laksen. Se mere om laksens standpladser HER. Men også hundetungerne er kommet op. De danner ofte store bræmmer i åens løb, som igen koncentrerer strømmen. Husk, at laksen er åens konge. Den har ingen problemer med at stå frit fremme i modsætning til bangebuksen havørred. Generelt kan man sige, at laksen vil have vand nok under finnerne til at holde sig svævende. Disse grødepladser fisker spinnefiskeren supereffektivt af. I modsætning til fluefiskeren, som ofte går uden om de stræk, hvor hundetungerne danner en bræmme mellem bredden og det frie vand. Deres flue hænger simpelthen fast i grøden hele tiden. Metoden til disse pladser er snedig: Kast opstrøms og lad spinneren synke lidt, så den kommer mod bunden. Nu fiskes den stille og roligt hjem i strømrenden. Laksen kan sagtens hugge her. Men det farlige sted kommer nu: Lige inden agnen kommer til hundetungerne accelereres den kraftigt, mens stangen løftes. Hvis en laks har vendt sig og fulgt efter, hugger den måske. Hvis en laks står tæt på hundetungerne og ser en spinner fare lige op over den, mister den måske besindelsen. Yderst effektivt og en metode, som tager hensyn til fluefiskerne, som ofte ikke gider disse pladser. Direkte opstrøms kast mellem render af grøde er også snedigt, men kræver opmærksomhed. Spinnerne til opstrømsfiskeri har stort blad som roterer let. Det gør, at man kan fiske dem ret langsomt. For det handler ikke om at komme først. Fiskene står stadigvæk tæt ved bunden, og spinneren skal komme svævende lige i fjæset på dem. Hvis der ikke er oplagte pladser, som de ovenstående, gælder det om at fiske relativt mekanisk af. Gå nedstrøms, mens du lægger kast opstrøms. Lad spinneren komme til bunds og fisk hjem i et jævnt tempo. Hvis du fornemmer, at du rammer en knold på bunden, så lav en acceleration og lav et kast mere til samme plads, hvor du gør præcist ligesådan, men start accelerationen inden du når knolden. Fisken kan stå foran den.
Ved høj vandstand om sommeren og i sensommeren, kan fiskene finde på at stille sig langs bredderne, hvor strømmen er mindre hidsig. Her skal du ikke lade dig snyde. Selvom vandet ser meget roligt ud, kan fiskene sagtens stå nedenunder, hvor strømmen løber kraftigere. I sådanne situationer gælder det om at fiske pladser af, du normalt ville gå lige forbi i lav vandstand.
Wobleren er en yderst alsidige agn. De fås i synkende, svævende og flydende udgaver. Dedikerede woblerfiskere har et helt videnskabeligt og lidenskabeligt forhold til dem. Men det behøver ikke være så kompliceret at komme i gang med. Få fat i et par modeller med stor ske. De skal dykke hurtigt mod bunden, så de kan fiskes effektivt hjem – direkte mod laksens standpladser. Det geniale med woblere er, at man undervejs i indspinningen kan lave alle mulige tricks, som kan udløse et hug. Det hjælper gevaldigt, hvis du har en idé om, hvor fisken står, men en helt mekanisk affiskning vil jo afsløre dette efter et par fisk eller ti. Kig igen på artiklen om standpladser for at få et forspring HER. Hvis du har en god idé om, at du har fundet fisken, og den alligevel ikke hugger, så er der et par muligheder. Prøv igen, men denne gang ved at fiske wobleren helt tæt på standpladsen, hvorefter du stopper et sekund eller to, så den nærmest svæver. Fortsæt indspinningen, men lidt hurtigere. Virkede det ikke? Så prøv dette: Fisk helt langsomt mod fisken, for derefter at hæve stangspidsen og vinklen på linen. Du kan også prøve at gå helt ned, så du står ret ud for standpladsen, hvorfra du spinner wobleren hjem nærmest tværstrøms. En anden teknik virker kun, hvis din wobbler er i stykker. Eller rettere: Hvis metalbøjlen, som linen sidder i, er lidt skæv. Det vil nemlig gøre, at wobleren drejer ud til siden og begynder at fiske sig mod overfladen, hvis du sætter farten op. Faktisk kan det være så ”slemt”, at den laver en runde i vandet på 360 grader, hvis du gør det hurtigt nok. Det er et cirkustrick selv den sløveste, farvede hanfisk aldrig har set før.
Du kan selv vippe metalbøjlen i næsen på wobbleren for at tune den selv.
Det er ekstremt sjældent at se blinkfiskere ved åen. Mærkeligt egentlig, for det har altid været en foretrukken agn i Norges elve. Blink kan så at sige det modsatte af flydende woblere, som svæver eller flyder opad, når indspinningen stoppes. Men blink kan flakse. Denne flaksende, faldende bevægelse er lidt svær at mestre, men er ekstremt effektivt. Kast skråt opstrøms og følg blinket til bunds, hvorefter du accelererer og derefter lader blinket flakse mod bunden. Gentag proceduren til kastet er fisket ind. Lyder denne metode for indviklet, så prøv at kaste blinket tværstrøms eller lidt nedstrøms og lad det blot følge strømmen langs bunden. Du fisker i princippet som med en spinner, men på grund af blinkets mindre modstand og uregelmæssige gang, kan du give den et liv, som spinneren har svært ved at få. I det hele taget kan blink fiskes på alle tænkelige måder, som kun fantasien afgrænser. Hav et par gode brede og buede blink med i æsken på mellem 15 og 25 gram, så kan du eksperimentere selv.
Ligesom med alt åfiskeri har du stor glæde af et stort, knudeløst net. Hvis du stadig har til gode at smage ægte, vild, dansk laks må du faktisk godt. For der er kvoter. Men når kvoten er opbrugt, er nettet faktisk endnu vigtigere. For nu kan du holde fisken nænsomt i vandet, mens du afkroger den med tangen, du altid har ved lommen. Samtidig kan du måle fiskens længde og tjekke om den er finneklippet, mærket på en anden måde eller måske har en skade. Det skal også indrapporteres. Lad være med at holde fisken fri af vandet i lang tid, men tag kun et lynhurtigt foto af din smukke fisk og lad den komme retur. Når det er sagt, skal det tilføjes, at garvede laksefiskere med mange fisk under bæltet er så skrappe, at de kan håndlande fisken, så de lider minimal overlast, men man skal jo starte et sted, så få fat i et net med en god, fast ramme og dyb, gummibelagt netpose.
Ekstra forfangsline, gode hægter og pakker med superskarpe kroge skal ligge ved siden af dine spinnere og woblere.