Fiskesygdommen IHN - Hvad betyder den for de danske lystfiskere?

IHN VIRUS (1)
onsdag den 16. juni 2021

For første gang i Danmarks historie kunne Fødevarestyrelsen den 19. maj offentliggøre, at den smitsomme og dødelige fiskesygdom IHN var konstateret fundet i danske dambrug, og siden hos en Put & Take sø, og nu med hele 71 søer midlertidig lukket grundet mistanke.

Smitten kan ikke overføres til mennesker, men vil have indflydelse på det danske lystfiskeri og lang tid fremadrettet. Her får du en kort opdatering på, hvad du som lystfisker skal være opmærksom på. Du kan desuden læse mere om sygdommen hos Danmarks Sportsfiskerforund, samt holde dig opdateret gennem Fødevarestyrelsen

Hvad skal du gøre som lystfisker?

  • Hold dig opdateret om restriktioner i forbindelse med IHN hos fødevarestyrelsen.
  • Tjek om du fisker i en af restriktionszonerne via kortet
  • Desinficér dit grej efter brug i restriktionszonerne.
  • Planlægger du at besøge en P&T sø, så undersøg om søen er lukket inden

Hvad er IHN-smitte?

Infektiøs Hæmatopoietisk Nekrose (IHN) har store konsekvenser for de danske ferskvands-dambrug, og deres leverancer til Put & Take søer. Sygdommen rammer især regnbueørred og atlanterhavslaks.

Laksefisk, der bærer smitten, vil opleves sløve, men med pludselige udbrud af høj aktivitetsniveau, som oftest medfører døden. Nogle af kendetegnene ved IHN-smittede fisk, er mørkfarvning af skind, udstående øjne, opsvulmet bug, blege gællelåg og læsioner nær finner. 

Læs mere om IHN hos ørred og laks her

Hvor er den fundet?

Smitten er fundet i seks dambrug og en Put & Take sø i Jylland. Med 71 Put & Take søer, og flere å-systemer under mistanke, må du som lystfisker sætte dig ind i zonerestriktionerne.

Læs mere om zonerestriktionerne her

Der bliver arbejdet på højtryk for at inddæmme smitten, og derfor opdateres det interaktive kort over restriktionszonerne jævnligt.